Vakantiewerk

Het is nu een maand lente en de eerste ‘zomerse’ dag zit er alweer op, tenminste volgens het KNMI dan. Ook ben ik zelf na een dagje in het park zitten alweer volkomen verbrand. Voor de middelbare scholieren komt de spannende tijd er weer aan van de eindexamens. Die gaan vaak tussen het studeren door gepaard met het plannen van de drie maanden durende zomervakantie.

 

De zuipvakanties naar Cherso, Sunny Beach en Lloret de Mar zijn al lang geboekt en de scholieren zijn nog meer bezig met eindexamenfeestjes plannen dan met de eindexamens zelf. Het valt ook niet mee om met het einde in zicht en de brandende zomerzon buiten nog te concentreren op Jaap die rode en witte knikkers uit een vaas pakt. Wat maakt jou het uit hoe groot de kans is dat hij drie rode knikkers pakt. Jaap moet gewoon eens wat leuks gaan doen met zijn leven. Overigens zal je voor dit antwoord weinig punten krijgen op je eindexamen wiskunde.

Ondanks dat jij je echt totaal niet hebt kunnen focussen op wiskunde, heb je wel kunnen berekenen dat jij zonder baan echt niet je eindeloos feestende zomervakantie gaat kunnen betalen. Een vakantiebaan is toch wel essentieel om in de zomervakantie vier keer per week uit te kunnen gaan. Daarnaast wil je overdag nog naar pretparken, het strand, festivals en op elk terras in een straal van 20 kilometer om je huis een biertje hebben gedronken. Overigens als je op een weiland in Drenthe woont zal dat laatste niet zo’n grote kostenpost voor je zijn. Maar toch al die andere dingen wil je wel kunnen doen in je welverdiende zomervakantie.

Je wilt wel een baan waarbij je nog kan genieten van het zonnetje en dus besluit je om een bijbaan in de horeca te nemen. In het begin ben je nog wat klungelig met een dienblad en de borden op je armen balanceren is al helemaal een uitdaging. Maar na een paar weken krijg je het dan eindelijk echt onder de knie en ren je met je dienbladen vol bier het terras over. Het bier dat jij eigenlijk liever zelf was gaan drinken op het terras. Maar ja, na je dienst kan je dan eindelijk lekker met een biertje of twee, of drie of vier op het terras gaan zitten.

 

Je denkt bij jezelf. Wat een top leven heb ik eigenlijk. Ik verdien geld, in de zon, maak mensen blij waarvan ik zelf blij wordt en kan genieten van een biertje na mijn werk. Bovendien heb je zo genoeg geld om de rest van de vakantie te spenderen alsof je de koning van de zomervakantie bent.