Nederlanders dol op vakantiehuizen

Nederlanders zijn gek op vakantiehuizen. Zowel in binnen- als in het buitenland. Ons land telt inmiddels bijna 130.000 vakantiewoningen. Hierbij zijn caravans, strand- en tuinhuisjes niet meegerekend.

Deze recreatiewoningen zijn te vinden in één van de vijftienhonderd vakantieparken in Nederland. Door het grote aantal vakantieparken is Nederland een van de meest recreatieparkdichte landen ter wereld.

Veel Nederlanders dromen van een vakantiewoning kopen. De voorkeur van hen gaat uit naar een luxe huis, het liefst op een A-locatie. Volgens Tom van den Brink, organisator van beurzen over recreatiewoningen voor Second Home, bevindt onze huizenmarkt zich sinds 2016 in een stroomversnelling.

Dit heeft een duidelijke reden; investeren in vastgoed of een tweede woning levert meer geld op dan een spaarrekening. Doordat banken weinig rente bieden voor een spaarrekening, is een hypotheek afsluiten voordeliger. Het is goedkoop door lage rente.
Daarnaast trekt de economie weer aan. Deze factoren zorgen ervoor dat steeds meer Nederlanders ervan durven te dromen.

Plus, volgens Den Brink, zijn Nederlanders gevoelig voor wat anderen doen. Als de buurman een mooie auto heeft dan hij wil dat zelf ook. Hetzelfde geldt voor een vakantiewoning kopen. Het is iets waar je niet alleen zelf van kan genieten, je kan er ook indruk mee maken.

Wensen

Nederlanders hebben ook duidelijke wensen als het aankomt op hun vakantiewoning. Ze willen een luxe exemplaar, waarbij het huis zelfs meer comfort mag bieden dan de woning waar zij dagelijks inleven. Hierbij moet men niet denken aan een sauna of een luxe interieur, maar juist architectuur en de locatie. Zij willen dat de woning dichtbij het strand of de haven ligt.

De waarde van een vakantiewoning blijft relatief stabiel. Dit wordt versterkt als de woning op een goede locatie gelegen is. Voorbeelden hiervan zijn de Noordzeekust in Zeeland, Noord-Holland en de Veluwe.

Informeren

Mensen kochten vroeger voornamelijk een vakantiewoning voor eigen gebruik. Dit is tegenwoordig wel anders; veel Nederlanders willen de woning ook verhuren.

Mocht u zelf ook geïnteresseerd in vakantiewoningen, laat u dan goed informeren. Kijk ook kritisch naar advertenties. Worden er realistische beloftes gedaan? Een makelaar kan u helpen bij afwegingen maken en adviseren wat betreft de woning zelf, maar ook de locatie.