Het kopen van een tweede woning in Zweden

Het kopen van een tweede woning in Zweden gaat op een iets andere manier dan het kopen van een (tweede) huis in Nederland. Voor u als koper is het handig om te weten waar die verschillen hem dan precies in zitten en waar u rekening mee moet houden bij de aankoop van een tweede woning in Zweden.

De gang van zaken bij de aankoop van een recreatiewoning in Zweden

In Zweden kunnen meerdere mensen tegelijkertijd op een huis bieden. Degene die het hoogst biedt, krijgt uiteindelijk het huis. Zo kan het ook gebeuren dat een huis verkocht wordt voor een bedrag wat hoger ligt dan de vraagprijs. Ook wanneer u het met verkoper eens bent over de prijs en u mogelijk al een datum heeft geprikt waarop de overdracht plaats zal vinden, is het in Zweden denkbaar dat er nog een andere potentiële koper met een bod komt wat nog hoger ligt. Pas wanneer u het zogenaamde ‘köpekontrakt’ heeft getekend en u bovendien de aanbetaling van tien procent heeft gestort op de rekening van de verkoper is het zeker dat u de definitieve koper bent van het huis. Daarna dient de koopakte nog getekend te worden. Dit gebeurt door u, als koper, door de verkoper en door de makelaar en dit vindt allemaal plaats op de dag van de overdracht. Wat voor ons als Nederlanders vreemd is, is dat hier helemaal geen notaris aan te pas komt. Gelukkig is het zo dat de Zweedse makelaars helemaal op de hoogte zijn van alle juridische informatie op het gebied van onroerend goed. In sommige gevallen kan een Zweedse makelaar u (tegen betaling) ook helpen bij het regelen van nutsvoorzieningen en bij zaken die bij de gemeente geregeld dienen te worden wanneer u een huis koopt in Zweden. Als een Zweedse makelaar deze dienst niet aanbiedt, dan moet u deze zaken zelf regelen. In sommige gevallen is het handig om dan de hulp van iemand die hier bekend mee is in te schakelen, zodat deze persoon u kan helpen hierbij.

Extra kosten bij de aankoop van een tweede huis in Zweden

Bovenop de koopsom van een tweede huis in Zweden komen nog een aantal extra kosten. Dit zijn dan kosten waar u eenmalig mee te maken krijgt. Voorbeelden hiervan zijn kosten voor een technische inspectie (met name bij wat oudere huizen wordt dit aangeraden), de overdrachtsbelasting á anderhalf procent van de koopsom en na de overdracht de kosten voor het overzetten van het eigendom op uw naam. Een technische inspectie kost meestal zo’n negenhonderd euro. Het overzetten van het eigendom op uw naam gaat via de zogenaamde ‘Myndigheten’ en dit kost voor ieder huis zo ongeveer honderdvijftig euro. In sommige gevallen kan het gaan om onroerend goed op het platteland, waar u als buitenlander toestemming voor aan moet vragen om het onroerend goed te mogen kopen. Dit heet förvärvstillstånd en wanneer dit voor u geldt, dan kost dit u ongeveer 400 euro.