De waardige hoofdstad van Hongarije

Boedapest, samengevoegd uit de steden Boeda, Óbuda en Pest, is de hoofdstad van Hongarije. Het is een grote stad met bijna twee miljoen inwoners, daarmee is het zelfs de zevende stad binnen de EU. In Hongarije betaalt men met de Hongaarse Forint (ISO-code: HUF). 1000HUF staat ongeveer gelijk aan drie euro.
De buitenlandse toerist weet zowel land als hoofdstad in toenemende mate te vinden voor een ontspannen vakantie of een culturele steden trip. Hand in hand met deze ontwikkeling is er dan ook een groei van het aantal vakantiehuizen in Hongarije. Reis per auto of vliegtuig richting de bestemming en boek voor vertrek nog snel een leuke accommodatie.

De Hongaarse hoofdstad is één van de steden aan de Donau rivier, de langste rivier binnen de Europese Unie (de enige langere rivier in Europa is de Volga, in Rusland). De vele artistieke bruggen over de Donau die de binnenstad telt zijn bezienswaardigheden op zichzelf. Zonder een foto van de Árpád brug, de Margaret brug of de Kettingbrug kan je na een bezoek aan Boedapest niet thuiskomen.

Boedapest staat daarnaast wereldwijd bekend om haar badhuizen en architectuur. Tijdens het doelloos slenteren door de binnenstad voelt men zich tussen de prachtige gebouwen in een sprookjeswereld. De architectuur trekt tegenwoordig zelfs vele Hollywood-filmploegen naar de Hongaarse stad. De vele openlucht badhuizen die Boedapest telt geven een uniek gevoel van ontspanning. Het water in de meeste van deze badhuizen is natuurlijk water uit een warme bron. De twee bekendste badhuizen in de stad zijn Szechinyi en Gellert.

Het is erg gemakkelijk om de weg te vinden in Boedapest. Naast de duidelijke en vele bewegwijzeringsbordjes bestaat er een goed ontwikkeld en efficiënt systeem van openbaar vervoer. De trams die in Boedapest rijden zijn de langste ter wereld. Naast trams rijden er ook bussen en metro’s door en onder de stad. Een ticket kost voor alle vervoersmiddelen omgerekend ongeveer één euro.

Een trip naar Boedapest is een uitstekende kans om een aantal gerechten uit de rijke Hongaarse keuken uit te proberen. Een aantal gerechten om uit te proberen in de vele betaalbare authentieke restaurants in de binnenstad zijn: Lángos (gefrituurd deeg), Gulyás (échte goulash), Palacsinta (crèpes van pannenkoeken) en Pörkölt (stoofvlees). Andere bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn, zijn het parlement (bekend van de ansichtkaarten), het vissersbastion en de vele mooie kerken die de stad telt, zoals de Sint-Stefanusbasiliek.

Een andere bezienswaardigheid die bij mening mens een indruk achter laat zijn de schoenen op de Donau promenade. Dit monument is geplaatst ter herdenking aan de velen die aan de oever van de Donau zijn doodgeschoten om daarna dood in de Donau neer te vallen.

Een vrolijkere kant van Boedapest is het rijke nachtleven waarvan de nachtclubs wereldberoemd zijn. In Boedapest bevinden zich een aantal zogenoemde ‘ruïne clubs’. In deze uitgaansgelegenheden is een verlaten fabrieksgebouw of villa (een ‘ruïne’) omgebouwd tot club. Vaak is een groot gedeelte van de club in de openlucht, en kun je dus écht soms dansen in de regen. De clubs bevatten daarnaast een groot aantal kamers met een vaak verschillend interieur. Zo kan men tijdens het uitgaan even bijkomen in een kamer op een sofa, of een potje tafelvoetbal spelen. Een avond in Szimpla Kert of Instant (de twee bekendste ‘ruïne clubs’ van de stad) is er één om nooit meer te vergeten (of juist wel!)